Share

Traditional Brickwork on Building Designed to Reduce Heat

Heat reduction techniques have been experimented by many an architect from time immemorial. Architects of today are looking at different and unique ways to reach their goal. A visit to the South Asian Human Rights Documentation Center in India would open up before you one such experiment.

What you get to see here is a beautiful example for brickwork. This office built on a 50 square meter of land, and the designers have focused on features like sustainability, spatial efficiency and cost effective construction.

The site orientation is such that the longer 10m side is exposed to direct sunlight through out the day and therefore the designer’s main challenge was to reduce the solar thermal gain to the building. The other challenging issue about the location was that it is situated on a busy pedestrian street.

To keep the building cool and to provide isolation to the office the architects used traditional methods. They built a brick Jaali screen that acts as a double skin to shade the building. This wall reflects the bustle of the street, and at the same time, provides privacy and security to the office.

This construction was inspired by traditional ornately carved brise soleils. The masonry techniques evolved from a deep on-site collaboration between the architects and the masons and it was a result of five week process.

This brick screen allows the entry of light and air to the building, and makes it look gorgeous too. This buffer bay also behaves like a breathing thermal barrier by constructing the staircase and toilet in the same bay which protects the internal workspaces. Anagram architecture group is behind this marvelous construction.

(Visited 15 times, 1 visits today)

Leave a Comment